27 Şubat 2010 Cumartesi

DOMATESLİ MAKARNA VE DOMATESLİ EKMEK

Ev taşımanın ne kadar büyük bir bela olduğunu unutmuşum. Gerçekten yorucu, bıktırıcı, bunaltıcı bir şeymiş. Aslında ben göçmeyi pek sevmem (13 yıldır aynı evde kiracı olduğumuzu düşünürsek...) galiba birazda onun için taşınma aşması pek sevimsiz geldi ama eninde sonunda değişiklik insanını ruhunu tazeleyen  bir şey. Göç edince (göç deyince İstanbul'dan, İstanbul'a o kadarcık :) galiba insan kendine mukayyıt olmazsa bir takım alışkanlıklarına unutabiliyor ya da onlar değişime uğrayabiliyor. Neyse sonunda kendime gelip o alışkanlıkları yeniden kazanmaya başlıyorum.

Gelelim domatesli tariflere. Aslında kış ortasında hiç mevsimi olmayan yiyeceklerin tarifini de vermemek gerekiyor, ama bu domatesler yazdan kalma, içinde yaz güneşi var belki yazdan kalma bir esinti biraz daha zorlarsak yaz tatilinde çocukların bağrış çağrışlarını bile duyabiliriz, kim bilir? Daha önce yazdığım domates sosu tarifini geçenlerde Gaziantep'den (şöyle gırtlaktan gelen bir sesle Enntep diyesim var nedense...) gelen domateslerle yaptım. Valla böyle güzel domates kurusu görmedim şimdiye kadar nefis şeylerdi, onlar cici, cici filan diye sevesim koklayasım geldi, bunlar delirme alametide olabilir ama olsun. Her fırsatta Antep'den bu kurutulmuş domateslerden getirtecem, aha da buraya yazıyom...

MAKARNA: Aslında makarna tarifinde pek bi şey yok; açıkcası burada makarna tarifi vermekte pek aklımdan geçmiyordu ama o kadar nefis bir makarna olduk paylaşmek istedim.

İçindekiler

1 büyük su bardağı makarna, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 3-4 yemek kaşığı domates sosu, 3-4 yaprak fesleğen (ya da kekik bu mevsimde ne bulursanız biraz keyfekeder bi şeyler), tuz.

Nasıl Yaptım
Tuzlu suda makarnayı haşlayıp süzdükten sonra, tencerede zeytinyağı ve domates sosunu biraz pişrdim sonra haşlanmış makarnayı ekledim bir15-20 dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra fesleğn yapraklarını ince ince kıyıp makarnaya karıştırdım.

EKMEK: Her zamanki ekmek tariflerinden birine bu sosu eklemek yetiyor yalnız su miktarını azaltıp onun yerine (en azından 50 g kadar) zeytinyağı koymak gerekiyor.