31 Ekim 2010 Pazar

KARAMELİZE KABAK DİLİMLERİ



Bazen günlük hayatın yoğunluğundan sıkılıp ufak bi tatlı numaraya ihtiyaç duyarım. Hani şöyle yapması zorca olan bi şeyi bi parmak şıklatmasıyla değil ama daha kolayca yapıversem... Bu kabak tatlısıda öyle bi zamanın ürünü. Belkide başkaları yapmıştır da haberim yoktur, olsun yapması kolay yemesi hoş bi tatlı oldu. Açıkcası pek de yakışıklı olmadı ve üstelikte çok bekletmeyede gelmiyen bi tatlı oldu. Yapıp ılık ılık belki de sıcak sıcak yemelik bi şey.

Bana bu tatlı biraz sokak kedisi gibi geliyor geçerken paçana sürtünen sevimli ama çirkin bi kedi. Aranda derin bi ilişki olmaz ama yinede o an için sen onun sürtünme duygusunu -ya da neyiyse o artık- karşılarsın o da senin günün stresini birazcıkta olsun atmana yardımcı olmuş olur. Sonra bay bay...


Tatlının tarifi diye bi şeyi yok aslında. Yani biraz kabağı 3-4 santim inceliğinde ve 10-15 santim boyunda doğrayıp borcama dizip üzerinede en az yarısı ağırlığında (1 kiloya, 1/2 kilo yani)beyaz toz şeker döküp 200 derece fırına sürüyorsun en fazla 60 dakika sonra hazır. Beyaz toz şeker olacakki kabakların üzerinde karamelize yanıklar olsun, yoksa olmaz. Canın isterse üzerine tahin ve ceviz istemezse ılık ılık tabağa ya da canın ne isterse. Bi de unutmadan bu tatlıdan öyle ballı ballı bi şerbet beklemece yok. Onu beklersek o zaman biraz daha zahmet çekmek gerekiyor. Yani şekeri üzerine döküp 3-5 saat bekletip suyunu bırakması lazım. Ama o da bizim sokak kedisi konseptine uymuyor. Artık evde ne varsa onlama bi süsleme yapılacak anlamına geliyor. Dediğim gibi en iyisi tahin ve ceviz, belki tarçın... Son olarakda bu şeker miktarı az geliyorsa artırı verirsiniz olur biter...