9 Mart 2009 Pazartesi

KABAKLI RULO BÖREK

Yıllardır cesaret edemediğim bir şey hamur açmak. Oldukça farklı versiyonlar denemişliğim var aslında. Ama biraz üç kağıtçı denemeler. Elle açıp kaçamak saç ekmekleri (teflon da diyebiliriz) filan. Ama gözümü karartıp yaptım sonunda fena da olmadı yani. Börek işini kafaya sarmaya başlıyınca hemen kitaplığıma daldım ve “Beyaz unsuz şekersiz hamur işleri” kitabını buldum ve aradığım tarifide, her zaman olduğu gibi 1-2 değişiklikte yapmayı ihmal etmadim. Güler’in annesinden bir iki taktik destek almak da fena olmadı. Küçükken anneannemin evinde bayramlarda onun açtığı yufkalardan parça kapmak için yarıştığımız zamanları hatırlayınca... Koskoca anneannenin yaptığı şeyleri yapmak kolay değil tabii ki. Biraz cesaret ister. Düşününce geleneksel yöntemler nasılda meşakkatli ve yılların deneyimi var üstüne üstlük. Ama yaptıktan sonra eee o kadar da değilmiş diyor insan. Ama yinede o bayram şenliği gibi olan börek, baklava açma ritüelleriyle karşılaştırılamaz tabii ki. Ritüel dememin nedeni galiba bu işlerin genellikle arife günleri yapılıyor olması ve tabiiki 7-8 yaşlarının büyüsü. Galiba birde o günler daha az şeyle daha çok mutlu olabiliyordu insanlar ya da zaten başka türlüsü mümkün değildi. Her neyse o börekleri ve baklavaları galiba sadece gözlerimi kapayıp çocukluk günlerimi düşününce hayalden yiyebileceğim... Yine de benim “Keyfekeder Lokantası”nda anneanne böreği olmasada güzel bir börek olmalı. Bu seferlik sadece kabaklı...
İçindekiler
Hamuru:
2 su bardağı un (tam buğday unu, kepekli un... keyfekeder), 120 ml içme suyu, 1 yumurtanın yarısı (bu şart değil ama olursa çıtır bir börek oluyor), 1 yemek kaşığı zeytinyağı yada sıvı yağ, tuz.
İçi malzemesi: 1 kabak, maydanoz (kişniş de olabilir ama kara biberi az yada hiç kullanmamak gerekiyor), taze soğan, dere otu, tuz, karabiber, 1 yumurtanın yarısı (eğer hamuru için yumurta kulanıldıysa diğer yarısı da buraya eklenebilir ya da yumurta miktarı artırılabilir böylece hafif tertip mücverli böreğe dönüşüyor börek de, iç malzeme artarsa biraz yağ kızdırıp, az birazda mücver kaçamağı yapılabilir).

Nasıl Yaptım
Unu havuz gibi yapıp sıvı malzemeyleri içine koyup içten dışa doğru tüm malzemeleri birleştirip yapışkan olmayan bir hamur yapmak gerekiyor. Bu hamurdan 4 tane yufka çıkıyor. Hamurları her zaman ortadan dışa doğru açmak gerekiyor. Aslında biraz daha el mahareti kazanıldığında, hamurları biraz çapraz açıp oklavanın altında döndüre döndüre tam bir yuvarlak oluşturulabilir. Yufkayı iyice inceltip, büyütmek içinde oklavaya sarıp döndüre döndüre açmak gerekiyor. Ardından da iç malzemeyi karıştırıp yufkaları sigara böreği gibi sarmak gerekiyor.

2 yorum:

  1. bunlari tatmak için ne yapmak lazim.?....tebrikler ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  2. Valla şimdilik sizin yapmaniz gerekli... Bu Blog aslında bir proje, ama önümüzdeki bir kaç yıl içinde gerçek bir mekanda var olacak sanırım... Kısmet diyelim... Yorumlarınız için teşekkürler...

    YanıtlaSil